Blog

Iedereen is blij op de krekelboerderij!

Afgelopen tijd kregen we van jullie veel vragen over het leven van de krekels. Worden krekels bijvoorbeeld geslacht? Ervaren ze veel stress? Daarom schreef CrickMeUp deze blog waarin we je meenemen van de geboorte van de krekel tot het moment dat hij in jouw krekelshake zit. 

Hoe wordt een krekel geboren?

Een krekel wordt geboren uit een eitje. Een krekeleitje ziet eruit als een miniatuur-rijstkorrel. De krekeleitjes gedijen het beste bij een temperatuur tussen de 15- en en 32 graden Celsius. En hoera - na een week zijn de baby krekels geboren! Nog geen naam voor de pasgeborenen? Geen probleem - baby krekels worden ook wel nymphen genoemd.

Waarom tjirpt een krekel en kun je hem stil krijgen?

Je herinnert je vast de warme zomeravonden waar je met vrienden  buiten zit en je in het lange gras het romantische getjirp van krekels hoort. Niet voor niets floreert het krekelachtige getjirp op zwoele zomeravonden. Krekels zijn namelijk koudbloedig. Een krekel die niet "op temperatuur" is, tjirpt niet. De krekel tjirpt, hoe kan het ook anders, om vrouwtjes te lokken. Had je iets anders verwacht op zo'n zwoele zomeravond?

Misschien heb je het wel eens gemerkt, maar zodra je een krekel nadert, stopt hij met tjirpen. Hij heeft jou in het vizier. Wil je dus een krekel vinden in het lange gras, dan zul je heel voorzichtig moeten zijn. Wanneer de krekel tjirpt, kun je weer een paar stapjes vooruit doen. Herhaal dit een aantal keer en je zult de krekel van dichtbij kunnen bekijken.

Eet en drinkt een krekel, en zo ja, wat dan? 

Het korte antwoord op deze vraag is: ja. Een krekel eet en drinkt. Zoals voor ieder ander levend wezen is water essentieel voor krekels. Je kunt zo ook echt fysiek zien drinken. Een krekel eet voornamelijk groente- en fruit(schillen). Echter hangt het er vooral ook van af in welke omgeving de krekel zich bevindt. Zitten ze in jouw huis, dan zullen ze ook op zoek gaan naar de suikerpot.

Doen krekels aan winterslaap?

Ja, krekels doen een winterslaap. Wanneer de temperatuur daalt, worden de krekels rustig. Totdat ze uiteindelijk in een volledige winterslaap verkeren. De eitjes zijn in de zomer al gelegd en die komen vanzelf weer uit als het warmer wordt in het voorjaar. 

Hoeveel krekels worden er tegelijkertijd geoogst?

Dit is afhankelijk van de omvang van de krekelboerderij. Het oogsten van krekels gebeurt nog steeds op relatief kleine schaal. Maar wist je dat voor 1 kilogram krekel eiwit er wel 5000 krekels nodig zijn?

Waarom is krekeleiwit momenteel prijzig?

Het verzorgen en oogsten van krekels kost nog veel energie. De krekels hebben een hogere temperatuur nodig (stookkosten) en daarnaast is de krekelproductie nog kleinschalig in Nederland. Omdat het oogsten van krekels ethisch verantwoord is en de verbazingwekkende voedingswaarde vinden wij dit meer dan waard.

Wanneer en hoe komt een krekel aan zijn einde? 

Net als ieder ander leven op aarde, eindigt ook dat van de krekel. De krekel wordt niet erg oud. Na vijf tot zes weken is de krekel volwassen en is hij in staat om zich voort te planten. Vier weken later komt de krekel dan aan zijn einde door ouderdom.

De krekels in de shakes van CrickMeUp worden zodra ze volgroeid zijn, na 6 weken dus, geoogst (insecten slacht je niet, maar worden geoogst). Dit gebeurt door eerst de temperatuur geleidelijk te laten dalen. Zoals je weet zijn krekels koudbloedig en door de temperatuur te laten dalen worden ze suf en vallen ze uiteindelijk in een soort winterslaap. Deze staat heet de "diapause". Vervolgens worden de krekels ingevroren, gedroogd en vermalen tot een meel. Kortom, een 100% diervriendelijk proces doordat de krekel gelukkig geen pijn of stress ervaart!

Tot slot

We hopen jullie vragen te hebben beantwoord in deze blog. Heb je nog andere vragen of suggesties? Plaats een reactie of stuur een e-mail naar info@crickmeup.nl. We horen graag van jou.

 

Bronnen (voor wie nog even verder wil lezen)

1 https://modernfarmer.com/2018/08/how-to-raise-crickets-for-food/ 

2 https://www.thoughtco.com/chirping-crickets-quiet-when-you-move-1968336 

https://www.fastcompany.com/40454212/this-automated-cricket-farm-is-designed-to-make-bugs-a-mainstream-source-of-protein

 

9 gedachten op " Iedereen is blij op de krekelboerderij!"

 1. avatar xdoxucovyamah schrijft:

  http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Amoxicillin 500 Mg 18 bor.czpv.crickmeup.nl.ltg.st http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

 2. avatar aijidikop schrijft:

  http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Buy Amoxicillin Buy Amoxicillin jsl.tiqz.crickmeup.nl.zin.xf http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

 3. avatar onutdaa schrijft:

  http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Buy Amoxicillin Amoxicillin leg.nyma.crickmeup.nl.bzs.he http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

 4. avatar akuikivurec schrijft:

  http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin mth.pphj.crickmeup.nl.buw.ap http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

 5. avatar abuducuc schrijft:

  http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ – Buy Amoxicillin Amoxicillin npo.ledv.crickmeup.nl.iht.wm http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

12

Reageer

Je e-mail adres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *